SOMA’LI MADEN İŞÇİLERİ MECLİS’TE…

Cumhur İttifakı Millet Aklı

Soma’dan gelen 10 maden işçisi, TBMM’de MHP Grubu’nu ziyaret ederek, Halaçoğlu, Manisa milletvekilleri Erkan Akçay ve Sümer Oral ile de görüştü.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, madenlerin kapatılmasıyla sorunlara çözüm bulunamayacağını vurgulayarak, “İktidar, muhalefet birlikte gerekli tedbirleri ortaya koyacak yasa çıkarmaya varız” dedi.

Ankara’da sorunlarını iletmek üzere temaslarda bulunan Somalı maden işçileri, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ile birlikte Meclis’te MHP Grubu’nu ziyaret ederek, Halaçoğlu, Manisa milletvekilleri Erkan Akçay ve Sümer Oral ile görüştü.

Heyettekilere başsağlığı dileyen Halaçoğlu, Soma’daki maden faciasından dolayı bütün ülkenin derin üzüntü duyduğunu söyledi.
Maden kazasının sebeplerinin ve bundan sonra başka kazalar olmaması için neler yapılabileceğinin araştırılması gerektiğini dile getiren Halaçoğlu, “Ah, vah etmenin ötesinde sorumluların ortaya çıkarılmasını, ne ceza almaları gerekiyorsa almaları, bundan sonra madenci ailelerinin perişan olmamasını değerlendirmeliyiz” dedi.

Maden işçilerinin yerin 7 kat altında çalışırken hayatlarını kaybetmesinin, olayın en acı yanı olduğunu ifade eden Halaçoğlu, “İnsanlar bodrum katlarda, karanlık odalarda 1 saat kalmaya tahammül edemezken madencilerimiz yerin altında saatlerce çalışıyor” diye konuştu.

Maden işçilerinden Eren Malkoç da madenlerin kapatılmasını değil, çalışma şartlarının ve güvenlik önlemlerinin iyileştirilmesini istediklerini vurguladı.

Siyasetçilerden gerekli yasal düzenlemeler için destek isteyen Malkoç, “Biz madenciler için kurtuluş istiyoruz. Daha fazla ölmememiz için yasa çıkarmaya 301 şehit için söz veriyor musunuz? Her gün çocuklarımı öperek madene inmek istemiyorum. 28 yaşındayım, bu psikoloji beni yıktı. En büyük acıyı yaşıyoruz. Ekmeğimizi paylaştığımız arkadaşlarımızı toprağın altından çıkarıp, toprağa verdik” diye konuştu.

Bunun üzerine Halaçoğlu da devletin görevinin insanını en iyi şekilde yaşatmak olduğunu belirterek, bunun için doğru denetimin gerekli olduğunu söyledi.

Halaçoğlu, çıkarılan 100 bin ton kömür için ortalama olarak ABD’de 3, Çin’de 40 kişinin yaşamını yitirdiğini anlatarak, bu rakamın Türkiye’de 100 olduğunu kaydetti. Siyasetçilerin de kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini ifade eden Halaçoğlu, 1860’lardaki maden kazalarıyla bugünkü kazaların kıyaslanamayacağını söyledi.

Madenlerin kapatılmasının söz konusu olamayacağının altını çizen Halaçoğlu, otomatik havalandırma kanallarından yaşam odalarına, işçilere çalışma koşullarına uygun maaş verilmesinden taşeronluk sistemine kadar sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Halaçoğlu, MHP’nin, bundan sonra atılacak adımlara destek vereceğini belirterek, “İktidar, muhalefet birlikte gerekli tedbirleri ortaya koyacak yasa çıkarmaya varız” diye konuştu.

Meclis’te araştırma komisyonu kurulduğunu anımsatan Halaçoğlu, Soma Kömür İşletmesi’nde yapılacak incelemeyi siyasetçilerin değil, aralarında yabancıların da bulunduğu bir heyetin yapmasından yana olduklarını kaydetti.

Yusuf Halaçoğlu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir işletmenin ya da devletin ihmalinden dolayı ölümlü bir kaza meydana gelmesi halinde, ölen kişinin yakınlarına işçinin maaşının tamamının ödenmeye devam edildiğini ve çocuklarının iş sahibi olana kadar eğitiminin üstlenildiğini söyledi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da sorunun çözülmesinin özünde madenlerin çalışma düzeninin kökten değişmesinin yattığını, bunun için madencilerle istişarelerde bulunacaklarını dile getirdi.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral da kömür ocaklarının riskli olduğunu, ancak gelişmiş ülkelerin teknolojiyi kullanarak ölümlü kazaları büyük ölçüde önlediğini belirtti. Oral, Türkiye’nin de kendisini bu alanda gelişmiş ülkelerle karşılaştırması gerektiğini söyledi.

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*