Twitter didik didik edildi

Cumhur İttifakı Millet Aklı

AK PARTİ, YOLSUZLUK KOMİSYONUNA MUHALEFETİN ÖNERDİĞİ 18 ADAYIN 16’SINI REDDETTİ

Twitter didik didik edildi

Yolsuzluk komisyonuna muhalefetin önerdiği 18 ismi AK Partililer Twitter’dan ne yazdıklarına kadar inceledi. İki isim dışında diğerlerini veto etti.

ANKARA / HÜRRİYET

AK Partili dört eski bakanla ilgili yolsuzluk iddialarını soruşturacak Meclis komisyonu, üye tartışmasını aşamadığı için çalışmaya başlayamadı. 5 Mayıs’ta kurulması kararlaştırılan komisyon için CHP, MHP ve HDP üye adaylarını Meclis Başkanlığına bildirirken, 20 gün geçmesine karşın AK Parti’den henüz isim listesi verilmedi. 15 üyeden oluşacak soruşturma komisyonunda AK Parti’den 9, CHP’den 4, MHP ve HDP’den birer üye bulunacak.

TBMM İçtüzüğü ve Anayasa uyarınca; Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası’na göre hâkimlerin davaya bakmasına veya karara katılmasına engel oluşturacak durumlarda bulunan, Meclis soruşturması önergesini veren veya daha önce TBMM’de ya da dışında bu konudaki görüşünü açıklamış milletvekilleri komisyona seçilemiyor. Komisyon üyeleri, partilerin bildirdiği üç katı aday arasından kura yöntemiyle seçiliyor. Muhalif adaylara inceleme Meclis’in geçen hafta kurmayı kararlaştırdığı Soma faciasını araştırma komisyonu için üyeliklerin bu hafta belirlenmesi ve komisyonun gelecek hafta çalışması bekleniyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Soma için üyeleri yarın bildireceklerini, soruşturma komisyonu aday listesini de bu hafta Meclis Başkanlıgı’na verebileceklerini söyledi, Elitaş, “Üye olmak için 70 arkadaşımız başvurdu. Arkadaşlarımız, muhalefetin bildirdiği üyelerden sadece ikisinin konuşmadığını tespit etti. TBMM Başkanlığı da bildirilen isimlerin üye olup olmama kriterine uyup uymadığını inceleyecek” dedi. AK Parti’nin oluşturduğu özel bir komisyon muhalefetin adaylarını tek tek araştırdı. AK Partililer, muhalefetten milletvekillerinin konuyla ilgili Meclisteki konuşmalarına, Genel Kurul ve komisyon görüşme tutanaklarına giren laf atmalarını, yazılı ve görsel basın ile sosyal medyadaki ifadelerini tek tek incelediler. Bu komisyon, milletvekillerinin sözlerini, tweet’lerini ve tutanaklardaki sataşmalarını rapor haline getirerek grup yönetim kuruluna sundu.

AK Parti’nin raporunda muhalefetin üye olarak bildirdiği 18 isimden sadece ikisinin adaylık kriterine uyduğu savunuldu, Bunların CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ile HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan olduğu belirtildi.

AK Parti, özellikle CHP’nin savcı-avukat kökenli hukukçu milletvekillerinin İsa Gök dışındaki tamamına Meclis Başkanlığından veto bekliyor. Dört üyelik için 12 isim bildiren CHP’nin listesinde İsa Gök’ün yanı sıra Ankara Milletvekili Levent Gök, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, İstanbul Milletvekilleri Aykut Erdogdu, Celal Dinçer ve Bihlun Tamaylıgil, İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Konya Milletvekili Atilla Kart, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan bulunuyor. MHP bir üyelik için Konya milletvekilleri Faruk Bal ve Mustafa Kalaycı ile Kütahya Milletvekili Alim Işık’ı, HDP ise Mardin Milletvekili Erol Dora, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ı bildirmişti.

Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’ı soruşturacak komisyonun çalışmaya başlaması için AK Parti’nin adaylarını bildirmesi bekleniyor.

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*