MHP’den YSK’ya Resmi Gazete başvurusu

Cumhur İttifakı Millet Aklı

MHP, 12. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının Resmi Gazete’de yayımlanmamasına ilişkin sorumlu kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvuru ve tüm adli işlemlerde dahil olmak üzere her türlü yasal sürecin işletilmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı’na başvuru yaptı.

10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan 12. Türkiye Cumhurbaşkanı Seçimi kesin sonuçları Yüksek Seçim Kurulunun 15.08.2014 tarihli kararıyla birlikte ilanen duyurulmuştur. Bu karar 6271 sayılı yasa gereği 15.08.2014 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Cumhurbaşkanlığı makamı ile kamuoyuna ilan edilmiş ve resmi gazetede aynı günlü mükerrer sayıda yayımlanmak üzere gönderilmiştir. Ancak Yüksek Seçim Kurulunun resmi gazeteye göndermiş olduğu Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kesin sonuçları gösterir karar bugüne kadar yayımlanmamıştır. Oysaki 298 Sayılı yasanın 13/2. maddesinde Yüksek Seçim Kurulu nihai kararlarının en kısa süre içerisinde resmi gazetede yayımlanması hükmü yer almaktadır.

Bilindiği üzere 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan 12. Türkiye Cumhurbaşkanı Seçimi ilk defa halk oylaması neticesi gerçekleşmiştir. (7. Cumhurbaşkanlığı Seçimi sayılmaz ise) Bu sebepten ötürü bu seçimdeki tüm uygulamalar gelecekte yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimlerine emsal teşkil edecek olup, teamül haline gelecektir. Bu seçim gelecek Cumhurbaşkanı seçimlerini de şekillendireceğinden bugün uygulanmış veya uygulanacak olan hukuk dışı kurallarında önünü açarak devletimizin siyasi yapısını temelinden sarsacak demokrasi dışı olumsuzlukları beraberinde getirecektir. Buna göre Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Milletvekilliği ve Başbakanlık görevlerinin de devam ettiği, Anayasanın 101. maddesine göre bu görevlerinin son bulacağı ve yine Anayasanın 102/4. maddesine göre seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevinin devam edeceği durumu düşünüldüğünde, tüm Anayasal kurumlar açısından bağlayıcı olan Yüksek Seçim Kurulu Kararları ve Yüksek Seçim Kurulunun tüzel kişiliği resmi gazete yönetiminden sorumlu kişilerce göz ardı edilerek siyasi iktidarın menfaatleri lehine suistimal edildiği görülmektedir.

Bu konu ile ilgili kamuoyunda ciddi soru işaretleri belirmiş olduğundan ve Yüksek Seçim Kurulunun almış olduğu kararların itibarı açısından resmi gazete sürecinin de bizatihi Yüksek Seçim Kurulu tarafından takibi gerektiğinden, yasaya aykırı olarak hareket eden resmi gazete yönetiminde sorumlu kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvuru ve tüm adli işlemlerde dahil olmak üzere her türlü yasal sürecin işletilmesinin Yüksek Seçim Kurulunun görevi dahilinde bulunması sonucu ve kamuoyunun bu konu hakkında bilgilendirilmesi amacıyla Yüksek Seçim Kuruluna başvuru yapılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

 

Tarih :20 / 08 / 2014
Sayı :2014 / 05 -424

 

YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA

                10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Türkiye Cumhurbaşkanı Seçimi kesin sonuçları kurulunuzun 15.08.2014 tarihinde almış olduğu karar ile birlikte aynı gün ilanen açıklanmıştır.

6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 20/1 maddesine göre “Cumhurbaşkanı Seçiminin kesin sonuçları, Yüksek Seçim Kurulu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Makamına bildirilir, kamuoyuna bildirilir, kamuoyuna ilan edilir ve resmi gazetede yayımlanır.”

Yine, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 13/2. maddesinde “Yüksek Seçim Kurulunun nihai kararları ile, prensip kararları resmi gazetede en kısa zamanda yayımlanır.” hükmü yer almaktadır.

Kurulunuzun 15.08.2014 tarihli kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Makamı ile kamuoyuna aynı gün bildirilmiştir. Ancak ilgili kararınız resmi gazetenin aynı gün çıkarılması gereken mükerrer sayısında yayımlanması gerekirken bugüne kadar yayımlanmamıştır. Buna keza Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın Milletvekilliği ve Başbakanlık görevlerinin de Cumhurbaşkanı seçilmiş olmasına rağmen halen devam ettiği. Durumu düşünüldüğünde, Yüksek Seçim Kurulunun nihai kararının yasada öngörülen süre içerisinde resmi gazetede halen yayımlanmamış olması tüm Anayasal kurumlar açısından bağlayıcı olan Yüksek Seçim Kurulu kararları ve Yüksek Seçim Kurulunun tüzel kişiliği resmi gazete yönetiminden sorumlu kişilerce göz ardı edilmekte ve siyasi oyunlar üzerine siyasi iktidarın menfaatleri lehine suistimal edilmektedir. Bu konu ile ilgili kamuoyunda soru işaretleri belirmektedir. Yüksek Seçim Kurulunun almış olduğu kararların itibarı açısından resmi gazete sürecinin de bizatihi kurul tarafından takibi gerekmektedir.

Bu anlamda sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvuru ve tüm adli işlemlerde dahil olmak üzere her türlü yasal sürecin işletilmesi Yüksek Seçim Kurulunun görevi dahilindedir. Bu konu ile ilgili kurulunuzun yukarıda bahsedilen süreci işletmesi ve konu ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini saygılarımla arz ederim.

 

Oktay ÖZTÜRK
Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu
Genel Başkan Yardımcısı

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*