MHP’Lİ AKÇAY: “MHP MİLLİ BEKAMIZI MÜDAFAA İÇİN SORUMLULUK ALMIŞTIR”

Cumhur İttifakı Millet Aklı

 16 Nisan Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin olarak Balıkesir’de bilgilendirme toplantısına katılan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay “Ülkemiz bir beka meselesiyle karşı karşıya odluğu zor bir dönemden geçmektedir. Bu dönemde MHP varlık sebebinin gereğini yapıyor, yol gösteriyor, çözüm üretiyor” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Anayasa değişikliği referandumu hakkında bilgilendirme toplantısına katılmak için Balıkesir’deydi. Akçay toplantıda yaptığı konuşmada Anayasa değişikliğinin neler getirdiğini ve MHP’nin Anayasa değişikliğine ilişkin tutumu konularında bilgi verdi. Akçay, “MHP ‘önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben’ anlayışıyla hareket etmektedir. MHP devletteki dağınıklığı, siyasetteki çalkantıyı gidermek için yol göstermiş, çözüm üretmiştir.” dedi.

15 Temmuz’da Türkiye’nin bir beka meselesiyle karşı karşıya kaldığını ve ülkemizin zor ve sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirten Akçay, “Mesele bir kişinin ikbali, bir partinin menfaatleri değil, ülkemizin birlik ve beraberlik içerisinde geleceğiydi. Milliyetçi Hareket Partisi olarak sonuçsuz kavgalara girmedik, kutuplaşmaya hizmet etmedik, devletin batışına göz yummadık, varlık gayemizi yerine getirdik ve zarar-ziyanı telafi için sorumluluk aldık. Ülkemizi yeni darbe, kriz, kaos ve kargaşalara karşı korumak için harekete geçtik. 367 garabetiyle ortaya çıkan Cumhurbaşkanı seçimi krizinden, bir zamanlar kangrene dönüşen başörtüsü meselesine, terörle mücadeleden dış politika açmazlarının aşılmasına kadar MHP’nin çözüm üreten, yol gösteren tutumlarına aziz milletimiz şahittir. MHP’nin kararlı duruşuyla Türkiye geçmişte olduğu gibi bugün de ağır yıkımlar getirebilecek büyük krizleri engelleyecektir. MHP Devleti meşru alana çekmek için üzerimize düşeni yapmıştır. Milli bekamızı müdafaa için devreye girmiştir.” dedi.

         “Kuvvetler ayrılığı ile her erk kendi içerisinde güçleniyor”

MHP’li Akçay konuşmasına şöyle devam etti: “Anayasa Referandumu, bir rejim değişikliği değil, hükümet sisteminin netleştirilmesidir. Anayasa değişikliği ile sistemi krize sürüklemiş ve gelecekte de sürükleyebilecek mekanizmalar ortadan kaldırılmaktadır. Yürütme organı birleştirilmekte, çift başlılık giderilmektedir. Cumhurbaşkanlığı sisteminde meclisin temsil ettiği yasama ile cumhurbaşkanının temsil edeceği yürütme organları kesin bir şekilde ayrılmaktadır. Cumhurbaşkanlığı makamı yetki, sorumluluk ve görev alanı itibariyle sınırları yeniden belirlenmektedir. Böylece kuvvetler ayrımı netleştirilmekte, her erk kendi içerisinde güçlenmektedir. Kanun yapma tekeli TBMM’nindir. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi yürütme yetkisiyle ilişkili konularla kesin hatlarla sınırlanmaktadır. Ayrıca Anayasa’da kanunla düzenlenmesi öngörülen ve hâlihazırda kanunda açıkça düzenlenmiş konularda Cumhurbaşkanı kararname çıkaramayacaktır.

Yeni sistemde meclis de güçlendirilmektedir. Denetim mekanizmaları, yani Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru önergesi yerli yerinde durmaktadır. Sadece gensoru ve güvenoyu mekanizması kaldırılmaktadır. Hükümet doğrudan halk tarafından seçileceği için bunların kaldırılması mecburidir. Bugüne kadar gensoru mekanizmasının etkin bir şekilde işlemediği dikkate alındığında yeni düzenlemenin meclisin denetleme yetkisini fiilen zedelemediği görülecektir.”

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*