MHP’Lİ AKÇAY: “MİLLİ DEVLET, GÜÇLÜ İKTİDAR İÇİN EVET”

Cumhur İttifakı Millet Aklı

16 Nisan Anayasa değişikliği referandumu çalışmalarına Manisa’da devam eden MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay Manisa Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. Akçay daha sonra Şehzadeler Yeşilköy Mahallesinde Manisalılarla bir araya geldi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaretinde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili bilgi veren MHP’li Erkan Akçay “Yönetimde istikrarın esası yetki-sorumluluk dengesidir. Mevcut sistemde gerek yönetimde çift başlılık olması gerekse de Anayasada geniş yetkilere sahip cumhurbaşkanının sorumsuz ve yargılanamaz olması sistemde krizlere sebep olmuştur. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde hem çift başlılık gideriliyor, hem de cumhurbaşkanının yetkileri sınırlanarak aynı zamanda sorumluluk da getiriliyor” dedi.

“Yönetimde istikrarsızlığın sebepleri ortadan kaldırılıyor”
Cumhurbaşkanı hükümet sistemiyle Türkiye’de yönetimden kaynaklı istikrarsızlığın sebeplerinin ortadan kalkacağına dikkat çeken Akçay, “Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının yetkileri bir taraftan çerçeveye alınırken, diğer taraftan cumhurbaşkanına yaptığı her işlemden dolayı sorumluluk getirilmektedir. Fiilen yargılanamaz konumdaki cumhurbaşkanı gerek millet önünde gerekse de hukuk önünde hesap sorulabilir hale getirilmektedir. Böylece yetkiyi kullanandan hesap sorulabilecektir. İstikrarın esası hesap sorulabilir bir yönetimdir” dedi.

Yönetimde istikrarın kuvvetler ayrılığının tesisi ile belirginleşeceğini belirten Akçay cumhurbaşkanlığı sisteminde erklerin hem kendi içlerinde güçlendiğini hem de birbirlerinden ayrıldığını söyledi. Akçay yeni sistemin kişilerden bağımsız olarak düzenlendiğini belirterek “Milli devlet-güçlü iktidar ilkesi ile Türkiye tam bağımsız, tam demokratik ve cumhuriyet niteliklerine güçlü bir şekilde sahip çıkan bir ülke olacaktır” dedi.

“Cumhurbaşkanlığı sistemi demokrasi yolculuğumuzun doğal bir sonucudur”
Şehzadeler ilçesi Yeşilköy Mahallesinde Manisalılarla bir araya gelen Erkan Akçay 16 Nisan Anayasa değişikliği referandumu hakkında bilgi verdi. 16 Nisan’da herkesin sandığa gitmesi gerektiğini söyleyen Akçay “16 Nisan’da herkesi Türkiye’nin bekasına katkı vermeye davet ediyorum” dedi.

Akçay konuşmasına şöyle devam etti: “Anayasa değişikliği ihtiyaçlardan kaynaklanmıştır. Bu ihtiyaçların birincisi, en açık kanıtı 94 yılda 65 ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 15 yılında 8 hükümetin kurulması olan siyasi istikrarsızlıktır. İkincisi, hükümet sistemindeki çift başlılıktır. Üçüncüsü, cumhurbaşkanı seçimlerinin sorumlu geçmesi ve geniş yetkilere sahip cumhurbaşkanının hiçbir sorumluluğunun olmamasıdır. Dördüncü sebep de, 15 Temmuz hain darbe girişiminin Türkiye’yi yönetilmesi zor bir noktaya sürüklemesidir. Bütün bu gerekçelerle Anayasamızda değişiklik yapıyoruz. Yeni hükümet sistemimizin adı Cumhurbaşkanlığı Sistemidir. Bu sistem Türkiye’nin demokrasi yolculuğunun doğal bir sonucudur.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak Türk milliyetçiliği anlayışımızın gereğiyle iktidarın kimde olduğuna bakmazsınız kriz ortamından çıkmak için gerekli olan bu Anayasa değişikliğine EVET diyeceğiz. Çözülmeye set çekmek, çöküşe engel olmak için; devletin bekası, Türkiye’nin varlığı için; Cumhuriyet için, Türklüğün bekası için, milli namus için, bağımsızlık için EVET diyeceğiz.”

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*