Destekçi değil, eşit ve aktif bir taraf olarak yer aldık’ (26.07.2017-Ortadoğu Gazetesi)

Cumhur İttifakı Millet Aklı

TBMM Genel Kurulunda, Meclis İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmeleri sürüyor. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, gerek komisyon görüşmelerinde gerekse kamuoyuna yansıyan beyanlarda, “İçtüzük değişikliğinde uzlaşma arayışının olmadığı” eleştirileri yapıldığını anımsattı.

Bu iddianın kesinlikle doğru olmadığını dile getiren Akçay, “8 Haziranda TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile dört partinin grup başkanvekilleriyle birlikte bir araya geldik. İçtüzük değişikliğine ilişkin görüşlerimizi paylaştık.

Bu görüşmede CHP ve HDP’nin temsilcisi grup başkanvekilleri İçtüzük çalışmalarına katılmayacaklarını ve katkı vermeyeceklerini açık ve seçik olarak belirtmişlerdir. Bugün ‘uzlaşma aranmadı” eleştirilerini yapanlar dün müzakereden ve uzlaşmadan kaçınan arkadaşlarımızdır.” ifadelerini kullandı.

MHP olarak sorumlu ve ilkeli muhalefet anlayışıyla İçtüzük değişikliği uzlaşma arayışından kaçınmadıklarını belirten Akçay, değişiklik metninin biçimlenmesinde destekçi değil, eşit ve aktif bir taraf olarak yer aldıklarını ve AK Parti ile birlikte imzaladıklarını kaydetti.

İçtüzük değişiklik teklifinde, 24. dönemde kurulan İçtüzük uzlaşma komisyonlarında, katılımcı tüm partilerin, CHP ve HDP’nin de mutabakata vardığı metinlerin esas alındığını belirten Akçay, 16 maddenin 4 maddesinde öngörülen değişikliklerin 24. dönemde uzlaşılan metinle bire bir aynı olduğunu; bunların dışında 5 maddede bu uzlaşma metninin esas alınarak daha iyi düzenlemeler yapıldığını söyledi.

Akçay, “İmzaları olmasa da bu değişiklik metninin önemli bir kısmında CHP ve HDP’nin 24. dönemde kabul ettiği düzenlemeler yer almaktadır. Ne yazıktır ki CHP ve HDP sözcüleri 24. dönemdeki mutabakatlarını kabul etmemişlerdir, reddetmişlerdir. Komisyon görüşmelerinde ‘Sakın bize 24. dönemdeki uzlaşmayı hatırlatmaya kalkmayın’ diye ısrarla da belirtmişlerdir. Siz ne kadar kabul etmeseniz de 24. dönemde üzerinde mutabakata varılmış bir metin vardır. Dört siyasi parti, kurumsal kimlikleriyle bu Uzlaşma Komisyonunda temsil edilmişlerdir.” değerlendirmesinde bulundu. İçtüzük değişikliğiyle Meclisin yasama ve denetim faaliyetlerindeki kaliteyi artırmayı amaçladıklarını bildiren Akçay, teklifte, Meclisin yasama ve denetim faaliyetlerini sekteye uğratacak hükümler bulunmadığını kaydetti

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*