MHP’DEN ORMAN YANGINLARI İÇİN MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Cumhur İttifakı Millet Aklı

 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın imzasıyla verilen meclis araştırmasına ilişkin önergede orman yangınları sebeplerinin araştırılarak, orman yangınlarının önlenmesi ve yangınlarla mücadele için alınacak tedbirleri belirlenmesi istendi.

 

Milliyetçi Hareket Partisi orman yangınlarının araştırılması için meclis araştırma komisyonu açılmasını istedi. Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın imzasıyla verilen önergede Türkiye’deki orman yangınlarının orman varlığımızı yok ettiğini, karşılığında alınan önlemlerin ve yeni ağaçlandırmaların ise yetersiz kaldığı vurgusu yapıldı.

 

“Orman Yangınlarının Yüzde 98’i Doğal Olmayan Sebeplerle Çıkıyor”

 

Meclis araştırma önergesiyle ilgili bir açıklama yapan MHP Grup Başkanvekili Akçay ülkemizde son 15 yıldaki orman yangınlarının yüzde 98’inin doğal olmayan sebeplerle çıktığını belirtti.

 

Ülkemizin iklim ve ekolojik imkan ve koşulları itibariyle topraklarımızın en az yüzde 50’sinin ormanlarla kaplı olması gerektiğinin bilimsel araştırmalarda vurgulandığını belirten MHP’li Akçay “Ancak bugün bu oran yüzde 28,4’tür. Ormanlarımızın önemli bir çoğunluğu yeni ekilen ve genç ağaçlardan oluştuğu dikkate alındığında Türkiye’nin orman servetinin coğrafi ve iklimsel imkânların çok altında kaldığı görülmektedir” dedi.

 

            “Ağaçlandırma Çalışmaları Orman Servet Hacmindeki Kaybı Karşılayamıyor”

 

Açıklamasında son 15 yılda orman alanı ile orman servet hacmi artışları arasındaki farka dikkat çeken Akçay “15 yılda orman alanı 1,6 milyon hektar artarken aynı dönemde orman hacmi artışı 0,4 milyon m3’te kalmıştır. Bu durum ağaçlandırma çalışmalarının yanan orman alanlarındaki kaybı karşılayamadığını, Türkiye’nin orman servetinin her geçen yıl azaldığını göstermektedir” dedi.

 

            “Orman Yangınlarıyla Mücadele Milli Bir Politikadır”

 

Akçay açıklamasına şöyle devam etti: “İhmal, kasıt, kaza gibi gerekçelerle her yıl binlerce hektar orman kül olmaktadır. Ormanlarımız için çalan tehlike çanlarının en önemli sebebi orman yangınlarıdır. Orman yangınları orman varlığımızı tahrip etmekte, orman kaynaklarımızın sürdürülebilirliğini etkilemekte ve biyolojik ve ekolojik zararlara yol açabilmektedir. Koruyucu, önleyici, engelleyici önlemler; tespit ve hızlı müdahale tedbirleriyle orman yangınlarıyla mücadele milli bir politikadır.”

 

            “121 bin 40 hektar orman yandı”

 

Orman yangınlarının araştırılması için MHP’nin verdiği önergede orman yangınlarına ilişkin çarpıcı bilgilere de yer verilmektedir. Buna göre, ülkemizde 2002-2016 yılları arasında 33 bin 431 adet yangın çıkmış ve 121 bin 40 hektar orman yanmıştır. Yıllık ortalama 2 bin 228 orman yangınında 8 bin 69 hektar alan yanmaktadır. Son 15 yıldaki orman yangınlarının yüzde 9,6’sı kasıt (3 bin 234 adet), yüzde 47,1’i ihmal-kaza (15 bin 753 adet), yüzde 31,5’i faili meçhul (10 bin 538 adet) sebeplerle çıkmıştır. Buna göre, son 15 yıldaki yangınların yüzde 88’3’ü doğal olmayan sebeplerle çıkmıştır. Bu yangınlarda yanan ormanlık alan (117 bin 294 hektar) yanan toplam ormanlık alanın yüzde 97’sidir.”

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*