AKP 6 bin kişilik Twitter ekibi kuruyor

Cumhur İttifakı Millet Aklı

sosyal-medyaSiyasette sosyal medyanın gücü özellikle Barack Obama’nın seçilmesinde öne çıkarken, AKP de benzer bir girişimi yerel seçimlerden önce başlatıyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) mecliste 327 milletvekili bulunuyor. Bu vekillerin 168’inin Twitter hesabı bulunuyor ve partinin Twitter’da yer alma oranı yüzde 51. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 134 milletvekilinin 90’ı Twitter ile seçmene ulaşmayı hedefleyerek yüzde 67’lik oran tuttururken, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) meclisteki 29 milletvekilinin 16’sıyla yüzde 55 oranında Twitter’dan iletişim kuruyor. 52 milletvekili bulunan Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) Twitter kullanan vekil sayısı 25. Parti milletvekillerinin Twitter’da yer alma oranının yüzde 48 oranında olduğu görülüyor.

Gezi Parkı protestoları sırasında sıkça kullanılan sosyal medya araçları, siyasi partilerin daha profesyonel çözümlerle mücadele etmesinin önünü açıyor. Zaman Gazetesi‘nde yer alan habere göre AKP, yerel seçimlerde sosyal medyayı daha etkin kullanmak için ülke çapındaki yerel ofislerine genelge gönderdi. Parti, Twitter, Facebook ve Instagram gibi mecralarda lehine propaganda yapmak üzere Türkiye genelinde il ve ilçe sosyal medya sorumluluları belirledi. Buna göre, toplamda 6 bin kişilik bir sosyal medya ekibi parti için çalışmalar yürütecek.

Habere göre, AKP Genel Merkezi’nde ‘Sosyal Medya Koordinasyon Merkezi’ oluşturdu. Gençlik Kolları’nın koordinasyonu için Hüseyin Çelik ve Süleyman Soylu’nun başını çektiği ekipler çalışıyor. Belirlenen 6 bin kişi Ankara’da eğitimden geçirildi. Toplam 953 ilçede sosyal medya uzmanları çalışacak. İstanbul’da bin, Ankara’da 600, İzmir’de de 400 kişilik ekipler görev alacak.

ABD’de başlayan akım Türkiye’de

2008 ve 2012 yılında ABD’de gerçekleşen başkanlık seçimlerinde şu anki ABD Başkanı Barack Obama’nın sosyal ağları nasıl bir araç olarak kullandığı biliniyor. Araştırma şirketi Nielsen’in raporuna göre özellikle 30 yaşın altındaki internet kullanıcıları sosyal ağları siyasetin tartışılabileceği bir ortam olarak görürken, bu oran 30 yaş üstü için de her geçen gün artıyor. Nielsen’e göre, sosyal ağlarda siyasi kampanyalar yürütmek elbette tüm seçim kampanyası için yeterli değil. Ancak sosyal ağların her geçen gün etkisinin arttığı da yadsınamaz bir gerçek.

Sosyal medya siteleri ve araçları artık politikacılar için büyük önem taşıyor. Zira bu mecralardaki kullanıcı oranları hızla artıyor. Açıklanan rakamlara göre -spekülasyona açık olsa da Türkiye’de yaklaşık 10 milyon Twitter, 30 milyon da Facebook kullanıcısı bulunuyor. South Üniversitesi’nden Akademisyen Hubert Massey, sosyal medya kampanyalarının sadece önemli olmaktan çıkıp kritik hale geldiğine değiniyor. Her geçen gün daha fazla insanın bu ağlara dahil olduğuna değinen Massey, “Milyonlarca insan günlük olarak sosyal ağları ziyaret ediyor ve burada çokça vakit geçiriyor. Bu ortamlar geniş seçmen kitlesine hızla, daima ve düşük bedellerle ulaşmak için fırsat sunuyor” diyor.

Bir sosyal medya kampanyası kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşabiliyor. Sosyal medya ölçümleme şirketi Echo’nun CSO’su Chris Saad’a göre, seçimlerde aday olan kişilerin verdikleri kısa mesajlar hızla paylaşılabiliyor ve bu viral etki, sokaklardaki seçim kampanyalarından daha etkili olabiliyor. Toplamda bir milyon takipçisi bulunan bir siyasetçi, viral etkisi sayesinde 10 ila 30 milyon kişiye ulaşabiliyor.

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*