Düzenleme ile internetin fişi TİB Başkanı ve Bakan’ın eline geçiyor

Cumhur İttifakı Millet Aklı

Bilgisayar Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Hüseyin Yeşilseven, Türkiye’de internetin yeni bir sansür ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Yeşilseven, “Yeni düzenleme ile mahkeme kararına gerek olmadan sadece Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Bakan’ın talimatı ile adresiniz kapatılabilecek.” dedi.

Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde yapılan basın açıklamasında konuşan Bilgisayar Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hüseyin Yeşilseven, “Türkiye’de internet yeni bir tehlike ile karşı karşıya. 5651 sayılı yasada yapılması önerilen değişikliklerle URL bazlı erişim engelleme, TİB Başkanı ve Bakan emriyle erişim engellemeleri, daha fazla takip ve sansür hayatımıza giriyor. Yok olan basın özgürlüğünün ardından internet de tamamen kontrol ve denetim altına alınmak isteniyor.” diye konuştu.

Yeşilseven, yeni değişiklik ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Başkanı veya Bakan’ın talimatıyla erişimin engellenmesinin ifada özgürlüğünün önünde ki en büyük tehditlerden biri olacağına dikkat çekti.

Büyük sermaye gruplarının tekelinde ki geleneksel medya araçlarının üzerinde ki siyasi baskı ve basının bir toplumsal manipülasyon aracına dönüşmesinin Gezi direnişi ile alenileştiğinin altını çizen Yeşilseven şunları söyledi: “Haziran direnişinin egemen blokta oluşturduğu kırılmayla hukukun uygulanmasında ki keyfiyet, devlet idaresine ki sorumsuzluk ve yolsuzluk, yönetenlerin ve onların medyasının yalanları ortaya saçılmıştır. Hiçbir sansür uygulaması bu pisliği kapatmaya yetmeyecektir. Halkın adalet, demokrasi ve özgürlük talebini bastıramayacaktır.”

Bir gazetecinin “Bu düzenlemede gerekçe Gezi olayları ve son 17 Aralık operasyonu olabilir mi?” şeklinde ki sorusuna ise Yeşilseven, şu cevabı verdi: “Tabii ki bağlantılı, Gezi olayları bu işin alenileşmesini, alevlenmesini sağlamıştır. Çünkü biliyorsunuz ki medyadan alınamayan temiz bilgiler Gezi olaylarında çeşitli sosyal medya araçlarıyla kişilere temiz bilgi olarak ulaşmıştır. Son olayların da bunda etkisi vardır.”

“Gazetecilerin yeni düzenleme ile kapatma işlemi nasıl olacak?” sorusuna ise Bilgisayar Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Hüseyin Yeşilseven, “Yeni düzenleme ile mahkeme kararına gerek olmadan sadece Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Bakanın talimatı ile adresiniz kapatılabilecek. Ayrıca yargı sürecine ulaştıktan sonra ise gerekli cezai müeyyide uygulanacak. Yargı süreci biraz uzadığı için direkt kapatılacak. Ayrıca tekzip uygulamaları var. Yani tekzip uygulamalarında; siz sosyal medya araçlarında bir paylaşım yaptığınızda o paylaşımınızdan sonra adresiniz kapatılacak ve kapatıldıktan sonra altına da tekzip açıklaması konulacak ve yaptığınız paylaşımın doğru olmadığı, doğrunun ise yazılan tekzip yazısı olduğu belirtilecek.” şeklinde cevap verdi.

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*