Basın Konseyi’nden internet yasasına tepki

Cumhur İttifakı Millet Aklı

Basın Konseyi, internet düzenlemesi ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada; kısıtlamanın, düşünce ve ifade özgürlüğüne indirilmek istenen bir darbe olarak görmekteyiz denildi.

Basın Konseyi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen Torba Yasa’da yer alan internet düzenlemesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Telekomünikasyon İletişim Bakanlığı‘na (TİB), mahkeme kararı olmaksızın internet sitelerini kapatma yetkisinin verilmesinin, demokrasi adına sakıncalı bir girişim olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Uygunsuz içeriklere kimin hangi ölçülere göre karar vereceği konusundaki belirsizliğin bir korku toplumu yaratacağı ifade edilen yazılı açıklamada, “İnternetle ilgili özgürlükleri bitirmeye yönelik yasa tasarısının, ilgili kurumlar ve STK’larla paylaşılmadan hazırlanması, mahkeme kararına bile gerek duyulmadan 4 saat içinde internet sitelerinin Bakanlık kararıyla kapatılması yetkisi kabul edilemez bir hukuksuzluktur.” denildi.

İnternet haberleşmesini siyasi iktidarın denetimine bırakma çabalarının demokrasilerin askıya alındığı dönemlere özgü uygulamalar olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: ”Ancak Kuzey Kore ve Çin gibi baskıcı ülkelerde görülen kısıtlamalar, ileri demokrasi iddiasındaki ülkeler için kesinlikle kabul edilemeyecek bir baskı aracı olarak görmekteyiz. Özellikle genç neslin, çağın haberleşme teknolojilerinin dışında bırakılması sonucunu doğuracak bu çabaları düşünce ve ifade özgürlüğüne indirilmek istenen bir darbe olarak görmekteyiz. Düşünce ve haberleşme özgürlüğünü engelleyecek her türlü düzenlemeye sonuna kadar karşı çıkmakta kararlıyız. Uluslararası bilişim dünyasının da dikkatle izlediği bu süreçte, TBMM’de görev yapan tüm milletvekillerini, sadakat yemini ettikleri Anayasa’nın haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 22. maddesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*