MHP’Lİ AKÇAY: “16 NİSAN REFERANDUMU PARTİ MESELESİ DEĞİL, MEMLEKET MESELESİDİR”

Cumhur İttifakı Millet Aklı

 

            Anayasa değişikliği referandumu kapsamında Balıkesir’in Bandırma ilçesinde çalışmalar yürüten MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay “Anayasa değişikliği Türkiye’nin hükümet sisteminde olan bir değişikliktir.  Devlet ve rejim krizine dönüşen yönetim sorunları, yönetimdeki çift başlılık ortadan kalkacaktır” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Manisa milletvekili Erkan AKÇAY Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 16 Nisan Anayasa değişikliği referandumu hakkında bilgilendirme toplantısına katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Akçay Anayasa değişikliğinin “parti meselesi değil memleket meselesi” olduğunu söyledi.

            “Davul Başkasında Tokmak Başkasında”

Konuşmasında Cumhuriyet tarihimiz boyunca çift başlılıktan kaynaklanan yönetim sorunlarının bedelini hep darbelerle, muhtıralarla ve krizlerle milletin ödediğine dikkat çeken Akçay, “ Çift başlı yönetimler her dönemde Türkiye’nin önünde büyük engel olmuş, krizlere kapı aralamıştır.  Kişiler fanidir; ancak bugün Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren süregelen bir yönetim sorunu vardır. Bugünkü mesele bir kişi ya da parti meselesi değildir; memleket meselesidir. Bu Anayasa değişikliği Türkiye’nin beka meselesidir. Çünkü Türkiye’de bir hükümet sistemi sorunu var.  Bu sorun Cumhuriyetin başından beri zaman zaman nüksetmiştir, Atatürk ve İnönü gibi iki silah arkadaşının arasında bile bir iktidar mücadelesi yaşanmıştır. Yine 4’lü takriri sunarak CHP’den ayrılan Celal Bayar ve Adnan Menderes arasında, Turgut Özal ile Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel’le Tansu Çiller, Ahmet Necdet Sezer’le Bülent Ecevit, Abdullah Gül’le Recep Tayyip Erdoğan ve Erdoğan’la Ahmet Davutoğlu arasında da yaşanmıştır.  Çünkü davul başkasında tokmak başkasındadır.  Bu anayasa değişikliği ile yönetim sistemi netleştirilmekte ve sistem krizi yaratan değil çözen bir hal almaktadır.” dedi.

            “Seçimle gelip gidenden diktatör olmaz”

Konuşmasında Anayasa değişikliğine ilişkin eleştirilere de cevap veren MHP’li Akçay “Tek adam meselesi Türkiye’ye son yıllarda cephe almış bir kesimin ayağı yere basmayan, milleti aldatmaya dönük bir argümandır. Cumhurbaşkanlığı sisteminde tek adam olmayacak. Millet hükümeti ve meclisi ayrı ayrı sandıklarla seçecek. Milletin seçtiğinden, seçimle gelip seçimle gidenden diktatör olmaz. Her şeyden önce demokrasi kültürümüz ve Anayasamız buna müsaade etmez. Çünkü cumhurbaşkanının da meclisin de bürokrasinin de yaptığı her türlü eylem ve işlemden dolayı yargı yolu açıktır. Yasamanın, yürütmenin yargının görev ve sınırlarını Anayasa ve kanunlar belirler. Kimse Anayasa ve kanunların vermediği yetkiyi kullanamaz, keyfi hareket edemez. Ana muhalefetin sık sık söylediği yalan gibi kimseye padişahlık yetkisi verilmemektedir.  Bu iddia Türkiye’ye karşı şer odaklarının ve Türkiye düşmanlarının uydurmasıdır.” dedi.

 

Akçay konuşmasına şöyle devam etti: “Üniter yapı, dün olduğu gibi bugün de bizim kırmızı çizgimizdir. Bundan önceki Anayasa değişiklik çalışmalarında gündeme gelen öneriler başkanlık ve federal sistem merkezli Türkiye’yi bahsettikleri rejim değişikliğine sürükleyen önerilerdi. Ancak bu teklifte bir rejim değişikliği yok. Rejimin, üniter ve milli devletin ilelebet baki kalması için bu teklif 16 Nisan’da halkın oyuna sunulacaktır. 16 Nisan ülkemizde oynanan oyunlara bir son vermek için önemli bir fırsattır.  Türk milletinin ve devletinin bekasının hilafına tek bir madde yoktur. Bu nedenle MHP olarak devletin bekası ve cumhuriyetimizin ilelebet muhafazası için EVET diyoruz.”

 

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*