Bakü’de 20 Ocak katliamı kurbanları anıldı

Cumhur İttifakı Millet Aklı

Sovyet askerlerinin, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 20 Ocak 1990 tarihinde sivil halkın üzerine ateş açması sonucu hayatını kaybedenler anıldı. Dönemin Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’un emriyle gerçekleşen katliamın üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen, acılar hala tazeliğini koruyor. Şehit olanların mezarlarının bulunduğu başkent Bakü’deki Şehitler Hıyabanı bugün binlerce kişi ziyarete ederek karanfil bıraktı.

Şehitliği ziyarete gelen Akif Memmmedov isimli Azeri, Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) yaptığı açıklamada 20 Ocak katliamının ülke tarihinin en kanlı sayfalarından biri olduğunu söyledi. Söz konusu tarihi hiç bir zaman unutmayacaklarını ifade eden Memmmedov, bunu gelecek nesillere aktaracaklarını ifade etti. Memmedov , ” Yaşanan vahşete ve barbarlığa rağmen dünya hala neden susuyor.” diye sordu. Vugar Yusufov isimli Azeri ise söz konusu tarihte Azerbaycan halkının, bağımsızlık mücadelesi için Sovyet ordusu askerlerinin ve tanklarının karşısına silahsız olarak cesaretle çıktığını ifade etti. Sovyet ordusunun yaşlı, genç, kadın, çocuk farkı gözetmeksizin insanları öldürdüğünü söyleyen Yusufov, ”Yapılan zulme rağmen halkımızın bağımsızlık tutkusu, mücadele azmi kırılmadı. ”dedi.

20 Ocak 1990 tarihinde Sovyetler Birliği askerleri Bakü sokaklarına girerek bağımsızlık mücadelesi veren silahsız sivillere rastgele ateş etmişti. Olaylarda 137 kişi şehit olurken, 744 kişi de yaralanmıştı. Söz konusu tarih her yıl Azerbaycan’da Milli Matem Günü olarak kabul ediliyor ve anma programları yapılıyor.

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*