Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY’ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Münasebetiyle Yayınladığı Mesaj 03.12.2016

Cumhur İttifakı Millet Aklı

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY’ın

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Münasebetiyle Yayınladığı Mesaj

03.12.2016

 

Ülkemizin yoğun gündemi içinde kaybolarak toplumun diğer gerçeklerini göz ardı etmememiz gerekmektedir. Bu gerçeklerden biri de engelli bireydir.

 

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü.

 

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de engelli bireyler toplumumuzun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Ülkemizde 10 milyona yakın engelli bireyin olduğu bilinmektedir. Bu da demektir ki Türkiye’de yaklaşık her 8 kişiden biri kısıtlayıcı engelliliğe sahiptir. Toplumun, böylesi yüksek bir oranda içinde barındırdığı bu bireyler, elbette, tüm diğer bireylerle eşit haklara sahip olmalıdırlar.

 

Engelliler Günü bu farkındalığa dikkat çekmek için önemli bir fırsattır. Engelliler Günü aslında engellilerle birlikte, insan olarak kendimize ne kadar değer verdiğimizin bir göstergesidir.

 

Unutmamalıyız ki, onların özgüven içinde, hayata sarılmalarını, hayatın içinde olmalarını ve geleceğe güvenle bakmalarını ancak kafamızdaki engelleri/duvarları yıkarak sağlayabiliriz.

 

Bu işe engelliliği bir yoksunluk ve yoksulluk meselesi olarak algılama yerine her engelli bireyin bir değer olduğunu görmekle, engelliyle toplum arasında oluşan duvarı yıkmakla başlamalıyız. Çünkü engelli meselesi, sadece bir sağduyu ve farkındalık değil, aynı zamanda bir hak ve adalet meselesidir.

 

Engelli insanlarımızın, eşit muamele, itibar, hayatlarını bağımsız bir şekilde sürdürme ve toplumun ayrılmaz bir parçası olma gibi haklara sahip olması sosyal devlet olmanın gereğidir. Bizim üzerimize düşen görev ise, engelli vatandaşlarımıza bu haklarından faydalanmaları için imkân ve fırsatlar sağlamak, engelli vatandaşlarımızın bu haklardan mahrum olmaması için her türlü idari, hukuki, mimari düzenlemeyi gerçekleştirmek olmalıdır.

 

Öncelikli olarak engellilere yönelik milli bir politika geliştirilmelidir. Engellilere dair çalışmalar yürüten farklı bakanlık ve kurumların eş güdüm halinde çalışmasına imkân verecek bir platform oluşturulmalıdır.

 

Ülkemizde bakıma muhtaç engellilere yönelik sosyal bakım hizmetleri ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri geliştirilmelidir.

 

Engellilere yönelik özel eğitim ve örgün eğitim veren okulların ve öğretmenlerin sayısı arttırılmalıdır.

 

Engellilerimizin en önemli sorunlarından birisi istihdamdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirlenen kotaya göre kamudaki engelli kontenjanı  Mayıs 2016 verilerine göre 64 bin 191 iken çalışan engelli memur sayısı 43 bin 151’dir. Buna göre, kamudaki engelli kontenjanının yüzde 32,8’i boştur. Engellilerin kamudaki istihdam sayısı yasal sorumluluğa yükseltilmelidir.

 

Engelli vatandaşlarımızın, sosyal, kültürel ve ekonomik yaşama entegrasyonu sağlanmalıdır. Bu konuda toplumsal bilinci yükseltip, engelli bireylere karşı bulunulan kimi önyargılardan toplumu arındırmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra, engellilerin yaşam kalitelerini yükseltmek adına eğitim, işgücü, sağlık, erişebilirlik gibi birçok konuda olumsuzluklar giderilmeli ve kendilerine pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır. Bu sadece devletin kurumlarının değil her bireyin hem ahlaki hem vicdani hem de insani görevidir.

 

 

Erkan AKÇAY

Manisa Milletvekili

Milliyetçi Hareket Partisi

Grup Başkanvekili

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*