MHP’Lİ AKÇAY’DAN 18 YAŞ VE 600 MİLLETVEKİLİ AÇIKLAMASI

Cumhur İttifakı Millet Aklı

 MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY’dan Anayasa değişikliğine ilişkin sorulara cevap geldi. Akçay’ın gündeminde milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesi, milletvekillerinin emekliliği, milletvekili sayısının 600 olarak düzenlenmesi vardı.

Manisa milletvekili ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay Anayasa değişikliğine ilişkin milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesi, milletvekillerinin emekliliği ve milletvekili sayısının 600 olarak düzenlenmesi konularında açıklama yaptı.

“18 Yaş Düzenlemesi Gençlerimizin Politikaya İlgisini Arttıracaktır”

 CHP’nin başını çektiği “hayır” cephesinin milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesini yanlış ve maksatlı kara propagandayla bağlamından kopardığını belirten MHP’li Akçay 18 yaş düzenlemesinin gençlerimizin politikaya ilgisini arttıracağını söyledi. Akçay, “Türkiye nüfusunun yarısından fazlası 30 yaş altındadır. Ülkemizde 18-24 yaş aralığında 9 milyon kişi vardır. Gençlerimiz gün geçtikçe siyasetten uzaklaşıyor. Bu düzenleme siyasette farkındalığı geliştirmek ve siyasete özendirmek amacıyla getirilmiştir. Bu düzenlemeyle seçme hakkı olana seçilme hakkı da veriliyor. CHP diyor ki, 18 yaşındaki genç siyasetten ne anlar. Gençlerimize güvenmiyorsanız o zaman onların seçme hakkına da karşı çıkıyorsunuz demektir. Demokrasimiz bu aşamayı çoktan geçmiştir. CHP’yi çağımızın standartlarını anlamaya davet ediyorum.” dedi.

18 yaş düzenlemesinin Türkiye’yi uluslararası demokratik standartlara yükseltecek hamlelerden birisi olduğunu söyleyen Akçay, “Dünyada 51 ülkede seçilme yaşı 18’dir. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73’ünde milletvekili seçilme yaşı 18’dir. Almanya, Kanada, Fransa, İsviçre, Norveç, Yeni Zelenda ve Çin seçilme yaşının 18 olduğu ülkelerden bazılarıdır. Anayasadaki düzenleme demokrasimize sınıf atlatacaktır.” dedi.

“18 Yaşında Milletvekili Olana Emeklilik Yalanı”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 18 yaş düzenlemesinin 2 yılda emeklilik sağlayacağı iddialarını eleştiren MHP’li Akçay, “Emeklilik düzenlemesini en iyi bir şekilde geçmişte SSK Genel Müdürlüğü yapan Sayın Kılıçdaroğlu’nun bilmesi lazım. Ülkemizde herkes için geçerli olan e emeklilik yaşı 65’tir. 18 yaşında milletvekili olan kişi için de bu kural değişmez, 65 yaşına gelmesi ve prim gün sayısını doldurması gerekmektedir. Milletvekiline verilen bir imtiyaz söz konusu değildir.” dedi.

“Milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasını ilk kim önerdi?”

Akçay açıklamasında milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasına ilişkin eleştirileri de cevapladı. Milletvekili sayısının arttırılmasının TBMM’nin temsiliyetini güçlendirmeyi amaçladığını belirten Akçay meclisin temsil kapasitesine vurgu yaptı. MHP’li Akçay, “Şu an ülkemizde 145 bin vatandaşa 1 milletvekili düşmektedir. Bu rakam İngiltere’de 100 bin, İtalya’da 96 bin, Belçika’da 75 bin, Danimarka’da 31 bin’dir. Yapılan düzenlemeyle ülkemizde bu rakamın 133 bine düşmesi bekleniyor. Demokrasinin esası olarak parlamentoda vatandaşlarımızın geniş temsilinin sağlanması, sesinin daha gür çıkması demokrasiyi savunan kimselerin karşı çıkamayacağı bir durumdur.” dedi.

Akçay açıklamasına şöyle devam etti: “Milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasını eleştirenler kendileriyle çelişiyor. Milletvekili sayısı 1995’te DYP-SHP-ANAP yani şimdiki CHP koalisyonunun önerisiyle getirildi. 22 yıl önce bunlar milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasını önermişler. Gerekçeleri nüfusun artmasıydı. Meclis milletvekili sayısını 600 değil, 550 olarak değiştirdi. 22 yıl önce nüfusun arttığı iddiasıyla milletvekili sayısının 600 olmasını önerenlerin 22 yıl sonra 59 milyondan 80 milyona varan nüfus karşısındaki tutumları çelişkilidir.

Nüfusumuz 1950’de 21 milyonken milletvekili sayımız 487’ydi. Bugün nüfusumuz 80 milyon oldu. Ayrıca vilayet sayımız da 67’den 81’e çıkmıştır. Milletvekillerinin her vilayete daha adaletli bir şekilde dağıtılması ihtiyacı vardır. Milletvekili sayısının arttırılması bu ihtiyacı karşılayacaktır.”

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*