MHP’li Karakaya arıcılar için seslendi

Cumhur İttifakı Millet Aklı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Türk arıcılık sektörünün sorunlarının çözümü için çağrıda bulundu. Karakaya, arıları topluca telef olan üreticilerin mağduriyetlerinin de giderilmesini istedi.

–“Arı kovanlarından yüzde 30 ile yüzde 80’ini, kimi yerde tamamını kaybeden üreticilerimizin mağduriyetleri had safhada. Mutlak suretle bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor.”
–“Tüm sermayelerini, emeklerini bu işe harcayan arıcılarımıza bir çare bulunması lazım.”
–“Amerika Birleşik Devletleri’nde bitkisel üretim yapan üreticiler arıları kiralamaktadır. Yapılan bir araştırmada, 41 milyon dolar civarında ödenen arı kirası karşılığında, bitkisel üretimde 3 milyar doların üzerinde bir katma değer, bir artış sağlandığı bilimsel makalelerde yer almaktadır. Yani, arıcılık dediğimizde sadece bu faaliyeti yapan insanlar ve bunların ürettiği ürünlerin pazar, piyasa değerleri biçiminde konuya bakmamak lazım.”

MHP’li Karakaya arıcıların sesi oldu

MHP’li Karakaya arıcılar için seslendi

ADANA – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, arıları topluca telef olan arıcıların mağduriyetlerinin giderilmesini isterken, arıcılık faaliyetinin bütüncül bir yaklaşımla planlanması çağrısında bulundu.

YAZILI ÖNERGEDEN SONRA KÜRSÜDEN SESLENDİ
MHP’li Karakaya, arıcılık yapan üreticilerin yaşadığı sorunları gündemde tutmaya devam ediyor. Adana’da arıların topluca telef olmasından dolayı üreticilerin şikâyetleriyle ilgili geçtiğimiz Mart ayında yazılı soru önergesi veren Karakaya, bu sefer tüm sektör için çağrıda bulundu.

8 MİLYON KOVANDAN 105 BİN TON BAL
TBMM’nde MHP Grubu adına gündem dışı söz alan Karakaya, Türkiye’de 8 milyon arı kovanı bulunduğunu, yıllık 105 bin ton bal üretimi gerçekleştirildiğini belirtti. Arıcılığın az sermaye ile toprağa bağlı kalmadan yapılabilen, kısa sürede getirisi olan; bal, balmumu, polen, arı sütü, propolis, arı zehri, ana arı ve oğul gibi çeşitli ürünler sağlayan bir sektör olduğunu vurgulayan Karakaya, ayrıca bitkisel üretimin artırılması ve ekolojik dengenin korunması için de vazgeçilmez olarak kabul edildiğini anlattı.

ABD’DE ÜRETİM ARTIŞI İÇİN ARILAR KİRALANIYOR
Arıların bitkisel üretimi artırmadaki rolünü çarpıcı bir araştırma sonucuyla paylaşan Karakaya “Amerika Birleşik Devletleri’nde bitkisel üretim yapan üreticiler arıları kiralamaktadır. Yapılan bir araştırmada, 41 milyon dolar civarında ödenen arı kirası karşılığında, bitkisel üretimde 3 milyar doların üzerinde bir katma değer, bir artış sağlandığı bilimsel makalelerde yer almaktadır. Yani, arıcılık dediğimizde sadece bu faaliyeti yapan insanlar ve bunların ürettiği ürünlerin pazar, piyasa değerleri biçiminde konuya bakmamak lazım. Bunun, toplam tarımsal üretimdeki, özellikle bitkisel üretimdeki katkısını ciddiye almak ve buna göre arıcılık faaliyetlerini planlamak lazım. Türkiye’de her alanda olduğu gibi maalesef bir bütüncül yaklaşım içerisinde konuları ele almakta zorlanıyoruz.” ifadesini kullandı.

ADANA, MERSİN, OSMANİYE’DEKİ TOPLU ÖLÜMLER
Son üç, dört yılda başta Adana, Mersin, Osmaniye’nin bulunduğu Çukurova bölgesinde toplu arı ölümlerini de kürsüde dile getiren Mevlüt Karakaya, “Adana’da çok ciddi biçimde toplu arı ölümleri söz konusu oldu. Son üç yılda 60 bin kovan arının telef olması, ülkemizdeki arı varlığı açısından ciddi bir kayıp. Zirai ilaçlamadan hatta zehirli mısır tohumunun etkisinden bahsedilmektedir. Bunların raporlara yansıdığı bilgisi de var. Bu konuların bir an önce araştırılarak çözüme kavuşturulması lazım. Arı kovanlarından yüzde 30 ile yüzde 80’ini, kimi yerde tamamını kaybeden üreticilerimizin mağduriyetleri had safhada. Mutlak suretle bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor. Ülke genelinde aynı sıkıntıların siz değerli milletvekillerine de geldiğinden eminim. Tüm sermayelerini, emeklerini bu işe harcayan arıcılarımıza bir çare bulunması lazım.” çağrısında bulundu.

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*