MHP’Lİ AKÇAY: “MİLLETİMİZDEN YÜKSELEN SESE TEPKİSİZ KALAMAZDIK”

Cumhur İttifakı Millet Aklı

 

            MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay İçtüzük değişikliğine ilişkin yaptığı açıklamada “İçtüzük değişikliğiyle yemin etmeyen milletvekili maaş alamayacak, pasaport alamayacak, oda ve personel tahsis edilmeyecek” dedi.

 

TBMM İçtüzük değişikliği teklifi görüşmeleri Anayasa Komisyonunda devam ediyor. Komisyon görüşmelerinde kabul edilen maddeler arasında milletvekilinin yemin metnini aynen okumasını ve yemin etmekten kaçınan milletvekilinin milletvekili sıfatından doğan haklardan faydalanamayacağı düzenlemesi yer almaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi grup başkanvekili Erkan AKÇAY söz konusu düzenlemeye ilişkin “Geçmiş dönemlerde bazı milletvekilleri yemin etmekten kaçınmış ancak milletvekili sıfatından doğan haklardan faydalanmaya devam etmişti. Bu husus milli vicdanı ciddi şekilde rahatsız etmektedir. Milletimizden yükselen sese tepkisiz kalmamız düşünülemezdi” dedi.

 

            “Anayasaya Aykırılık Yok”

 

Milletvekili yeminine ilişkin düzenlemenin Anayasa aykırı olduğu yönündeki eleştirileri de cevaplayan MHP’li Akçay “İçtüzük değişikliği teklifinde Anayasaya aykırılık söz konusu değildir” dedi. Akçay konuşmasına şöyle devam etti: “Yemini aynen okumak bir mecburiyettir. Ayrıca Anayasa’nın 81’inci maddesi “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri göreve başlarken aşağıdaki şekilde andiçerler” diyor. Yani göreve başlamanın ön şartı olarak zaten Anayasa getirmiş, İçtüzük de buna paralel olarak bir hüküm getiriyor. 24’üncü Dönem Uzlaşma Komisyonunda mutabık kalındığı üzere milletvekili yemininin “aynen” okunacağı İçtüzük değişikliğine işlenmiştir.

 

Yemin sadece bir ritüel değildir. Milletvekili yemini Anayasa’da da hüküm altına alınmış olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin göreve başlamasının bir şartıdır.

 

“CHP ile HDP kol kola”

 

Komisyon görüşmelerinde CHP ile HDP milletvekili yeminine ilişkin bu düzenlemenin teklif metninden çıkarılması konusunda bir araya geldi. Her iki parti de verdikleri önergelerle bu düzenlemenin teklif metninden çıkarılmasını önerdi. Böylece HDP ile CHP milli vicdanın sesine karşı gelerek kol kola girdiklerini bir kez daha göstermiş oldular.”

 

“Yemin etmeyen milletvekili maaş alamayacak”

 

“İçtüzükte yapılan değişiklikle yemin etmeyen milletvekili meclis çalışmalarına katılamayacak; kanun teklifi, soru önergesi veremeyecektir. Ayrıca yemin etmeyen milletvekiline maaş verilmeyecek, pasaport alamayacak, oda ve personel tahsis edilmeyecektir.

 

Bu düzenlemeyle milletimizin talebini yerine getirmiş olacağız ve milletvekilliği statüsünün istismar edilmesinin önüne geçmiş olacağız.”

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*