MHP AVRUPA KOMİSYONU HEYETİNİ AĞIRLADI

Cumhur İttifakı Millet Aklı

 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürü Danielsson ve beraberindeki heyeti kabul etti.

 

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve beraberinde Milliyetçi Hareket Partisi Türk Dünyası ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Antalya milletvekili Mehmet Günal, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Ankara milletvekili Zühal Topçu ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi İstanbul milletvekili Arzu Erdem, Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürü Christian Danielsson, AB Dış İlişkiler Servisi Avrupa ve Orta Asya İdari Direktörü Thomas Mayr Harting ve beraberindeki heyeti kabul etti. Ziyarette 16 Nisan referandumuyla kabul edilen Anayasa değişikliği, İçtüzük değişikliği ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri gündeme geldi.

 

Ziyarette konuşan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay MHP’nin Anayasa değişikliğine aktif katılım sağladığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye’nin demokrasi yolculuğunun doğal bir sonucu olduğunu belirten Akçay, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle kuvvetler ayrılığının belirginleştirildiğini ve her erkin kendi içerisinde güçlendiğini belirtti. Akçay, “Avrupa’da II. Dünya Savaşından sonra yürütme erkinin dominant hale geldiğini düşünürsek ilerleyen dönemde Avrupa’nın bazı ülkelerinin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini örnek alacağını düşünüyoruz” dedi.

 

“İçtüzük değişikliğinin 13 maddesi 24 üncü dönem İçtüzük uzlaşma komisyonunda kabul edilenden daha ileri”

 

Avrupa Komisyonu heyetinin İçtüzük değişikliğine ilişkin sorularını da cevaplayan Akçay İçtüzük değişikliğinin uzlaşmayla oluşan bir teklif olduğuna dikkat çekti. MHP’nin İçtüzük değişikliği teklifinde aktif katılım sağladığını belirten Akçay muhalefetinin sesinin kısıldığı iddialarını reddetti. Söz konusu eleştirilerin siyasi parti gruplarının verdikleri grup önerilerine yoğunlaştığını belirten Akçay “İçtüzükte şu an grup önerilerine ilişkin bir hüküm yok. Halihazırda partilerin uzlaşmasıyla 10’ar dakikadan 4 partinin toplamda 40 dakika konuşma yapılan grup önerilerinde 24 üncü dönem uzlaşma komisyonunda sadece öneriyi veren partinin sözcüsüne 5 dakikalık konuşma hakkı verilmişti. Buna rağmen bizim teklifimiz diğer partilere de 3’er dakika ile görüşlerini açıklama hakkı vermektedir. Bu düzenleme muhalefetin sesini kısmıyor, İçtüzükle teminat altına alıyor. İçtüzük değişikliğinin bu ve bunun gibi 12 maddesi daha 24 üncü dönem İçtüzük uzlaşma komisyonunda kabul edilenden daha ileri ve daha demokratik hükümler içermektedir” dedi.

 

            “Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerini durdurma kararları yanlı ve siyasi”

 

Konuşmasında Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine de değinen MHP’li Akçay gerek 25 Nisan, gerekse de 6 Temmuz’da müzakerelerin dondurulması ve Türkiye’nin denetim sürecine sokulmasına ilişkin kararların siyasi ve yanlı kararlar olduğunu belirtti. Avrupa Birliğinin Türkiye’nin müzakerelerini dondurma kararını esprili bir dille eleştiren MHP’li Akçay “Dondurma kararının Avrupa Birliği müktesebatında hukuki bir zemini yoktur. Bununla birlikte Türkiye’de çok güzel dondurmalar vardır.” dedi.

 

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*